Lav en kostplan til vægttab

30. December 2015

Der er mange måder man kan tabe sig på, men en måde der virker hver gang - såfremt man selvfølgelig laver den rigtig fra start af - er en kostplan! Alle kan tabe sig med en rigtig kostplan, for det hele kan koges ned til én ting, og det er: du skal være i kalorieunderskud for at tabe dig. Er du i kalorieunderskud, så vil du tabe dig.

Sådan laver du en kostplan

Der er flere ting man skal tænke på når man laver en kostplan, men det behøver i virkeligheden ikke være så besværligt som mange gør det til. Hvis du ikke har de store kokkefærdigheder, så fortvivl ej - for du kan selv bestemme hvad du vil spise, og hvordan du vil sammensætte kostplanen. Drop de der kostplaner hvor maden allerede ér fastsat dag for dag, for det er simpelthen for kedeligt, og det kan nemt tage al motivation fra en, hvis man ikke gider spise det der lige står på skemaet.

  1. Noget som kan anbefales er at du finder dit ligevægtsindtag. Hvis ikke du ved hvordan du gør det, så kan du eventuelt bruge den her beregner: link til beregner (siden åbner i en ny fane/vindue). Beregneren rammer ikke 100% rigtig, men det er en god rettesnor.

  2. Når du har fundet dit ligevægtsindtag, så ved du hvor mange kalorier du må spise dagligt, for ikke at tage på, og for ikke at tabe dig. Mit ligevægtsindtag er omkring 3.071 - hvilket vil sige at jeg må spise 3.071 kalorier dagligt - og så tager jeg ikke på. Spiser jeg derimod 2.500 kalorier om dagen, taber jeg mig.

  3. Så er det tid til at sammensætte kostplanen. Lav en liste over mad du godt kan lide, smid gerne noget frugt og grønt ind over, da der ofte er få kalorier, men mange fibre i grøntsager og frugt - hvilket gør at du bliver mere mættet, og ikke føler dig så sulten.

  4. Hvad du formentlig gerne vil gå efter, er at spise mellem 5 og 6 gange om dagen. Reelt set er det lige meget om du spiser 3 gange dagligt, eller 5-6 gange, men ved at spise 5-6 gange om dagen, minimere du chancerne for at føle direkte sult, da der ikke går så langt mellem måltiderne.

  5. Som skrevet bestemmer du helt selv hvilken mad du vil spise, men det kan anbefales at du spiser mad med et højt proteinindhold, mange fibre, og ikke så mange kulhydrater. Protein mætter, og sørger for at muskelmasse beholdes. Fibre gør at du føler mindre sult, da det mætter rigtig godt. Kulhydrater er energi, så derfor må og kan man ikke cutte dem helt fra, men hvis man kan begrænse indtaget, så skal man gøre det.

  6. Så har du nu en grundviden, til hvordan du kan sammensætte en kostplan, og tabe sig. Det er dog vigtigt at du husker at være i kalorieunderskud, da det altså er alfa-omega. Forbrænd flere kalorier end du indtager, og du taber dig. Reelt set kunne du kun spise chokolade hele dagen, og så længe du ikke overskrider dit daglige behov, vil du ikke tage på.
MENU
0-100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | 400-500 | 500-600 | 600-700 | 700-800 | 800-900 | 900-1000 | 1000-1100 | 1100-1200 | 1200-1300 | 1300-1400 | 1400-1500 | 1500-1600 | 1600-1700 | 1700-1800 | 1800-1900 | 1900-2000 | 2000-2100 | 2100-2200 | 2200-2300 | 2300-2400 | 2400-2500 | 2500-2600 | 2600-7200 | 2700-2800 |