Sådan laver man whisky

30. December 2015

Whisky? Hvordan laves whisky? Er det svært at lave whisky? Der er mange spørgsmål omkring whiskyens produktion. Kort fortalt er det ikke svært at lave sin egen whisky, det er derimod mere kompliceret at lave en god whisky. Med denne sætning vil jeg kort forklare, hvordan whisky laves.

Maltning: Kornet udblødes i vand og spredes herefter ud på en plan flade, hvor det ligger i nogle dage. Kornet skal vendes kontinuerligt, mens det spirer. Spiringen øger kornets sukkerindhold. For at stoppe spiringen tørres kornet med varm luft – hvis en røget smag ønskes, da tørres kornet med røget luft fra afbrænding af tørv.

Mæskning: Kornet, der nu er maltet kværnes groft og overhældes over med varmt vand, for at trække sukkeret ud af malten. Den sukkerholdige væske kaldes urten.

Gæring: Nu nedkøles urten og derefter tilsættes gær. Urten med gæren, skal gærer i par dage. Derefter har urten en alkoholprocent på 5-8.

Destillering: Er en proces der udarbejdes over to stadier. Første destillering stadie er hvor urten kommer ind i den store pot still – wash still – her varmebehandles urten og bliver til low wine. Alkoholprocenten ligger nu omkring 25. Anden destillering stadie er hvor low winen kommes ned i den mindre pot still – spirit still – her bliver væsken nu til new spirit. New spirits alkoholprocent er på ca. 70.

Lagring: Nu fortyndes new spiritet til den ønskede alkoholprocent. Derefter kommer væsken på fade. Begrebet fade dækker over at væsken gemmes væk i egetræstønder. Når væsken har lagret i tre år, må væsken betegnes som whisky.

Smagen af whiskyen ændres ud for hvilke kornsort der bruges, hvilke temperaturer, hvor længe whiskyen er undervejs og selvfølgelig om, der bruges røg under tørringen af kornet. En typisk skotsk Islay Malt Whisky vil være røget, da der bruges røg under tørringen. Hver opmærksom på, at hvis du laver din egen whisky, skal du nok ikke regne med, at det bliver den bedste whisky de første mange forsøg

MENU
0-100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | 400-500 | 500-600 | 600-700 | 700-800 | 800-900 | 900-1000 | 1000-1100 | 1100-1200 | 1200-1300 | 1300-1400 | 1400-1500 | 1500-1600 | 1600-1700 | 1700-1800 | 1800-1900 | 1900-2000 | 2000-2100 | 2100-2200 | 2200-2300 | 2300-2400 | 2400-2500 | 2500-2600 | 2600-7200 | 2700-2800 |