Skovmus, fakta om skovmusen

30. December 2015

Navnet skovmus er en kende misvisende, da skovmusen faktisk sjældent findes i skoven. Skovmusen sammenlignes ofte med halsbåndmusen, da de ligner hinanden, dog kan forskellen ses, da skovmusens hale er en smule kortere end kroppen, hvorimod halen på en halsbåndmus er længere end kroppen.

Beboelse og biologi

Skovmusen er en fantasisk "graver", og lever derfor primært i underjordiske gange, som den har gravet. Ofte er gangsystemet ret omfattende, og kan være meget, meget stort. Skovmusen er nataktiv, da den helst vil undgå at blive spist, og chancen for at blive angrebet er mindst om natten, hvor den finde mad. Skovmusen finder føde oven på jorden, hvorimod den primært opholder sig i sine underjordiske gange om dagen.

Om vinteren går skovmusen særdeles langt ned i jorden, da temperaturen bliver højere jo længere mange kommer ned, hvilket gør det nemmere for den at holde varmen.

Yngel

Skovmusen yngler fra Marts til Oktober, hvilket er 8 måneder. Den kan få op mod 5 kuld om året, dog normalt 2-4 kuld per år. Kuldet består normalt af 4-6 unger. Drægtighedsperioden er ca. 25 dage. Efter 3 uger (21 dage), kan ungerne faktisk passe sig selv.

Føde

Man kan sige at skovmusen har en varieret kost, som består af plantefrø, agern, insekter (primært nataktive insekter), orm og edderkopper. Det er især vigtigt for skovmusen at finde agern, da den nedgraver disse i underjordiske depoter, så den har til vinteren, og eventuelle dårlige perioder.

Levested

Som skrevet før, så lever skovmusen faktisk ikke i, og omkring skoven - selvfølgelig lever den også af og til her, men det er ikke dens primære levested. Græsmarker, overdrev og heder er der hvor man har størst chance for at finde skovmusen. Hvis du finder et sted med mange agarn, kan du være sikker på at der bor skovmus tæt på.

Udbredelse

Skovmusen findes mange steder i Danmark, men er ikke nær så udbredt som mange mennesker kunne tro - faktisk er der ikke noget nøjagtig tal, men 15-20 steder i Danmark er den blevet set, heriblandt øerne Samsø, Læsø og ærø.

Overlevelse

Skovmusen er ikke så stærk, når det kommer til jagt. Musen kan være ganske hurtig, hvilket må være dens bedste forsvar ved angreb - nemlig at løbe. Skovmusen er et let offer for diverse rovdyr, herunder den kendte Duehøg, den kendte Natugle, og naturligvis Den Røde Glente.

Andet

Skovmusen kan ses alle årets dage, og betragtes som normal i Danmark. Altså er det ikke sjældent at få øje på den.

MENU
0-100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | 400-500 | 500-600 | 600-700 | 700-800 | 800-900 | 900-1000 | 1000-1100 | 1100-1200 | 1200-1300 | 1300-1400 | 1400-1500 | 1500-1600 | 1600-1700 | 1700-1800 | 1800-1900 | 1900-2000 | 2000-2100 | 2100-2200 | 2200-2300 | 2300-2400 | 2400-2500 | 2500-2600 | 2600-7200 | 2700-2800 |