Glutenallergi – Den skjulte folkesygdom

30. December 2015

Man antager, at cirka 50.000 til 100.000 danskere lider af glutenallergi. Mange mennesker opdager først deres allergi i en sen alder, da glutenallergi er ikke en allergi, der får megen opmærksomhed herhjemme. I andre lande er der dog meget mere fokus på glutenallergi, og mange flere mennesker får lavet en test, så snart symptomerne melder sig. Glutenallergi er kronisk og i mange tilfælde arvelig.

Gluten er betegnelsen for proteinerne  i mange kornsorter. Det kan f.eks. være hvde, rug og byg. Når en allergiker spiser gluten har det en skadelig effekt på tarmen, hvilket har stor betydning for optagelse af næring fra anden mad. 

Typiske symptomer er:

- Oppusthed

- Tynd mave

- Smerter i maven

Har man fået konstateret glutenallergi er det enormt vigtigt, at man holder sig til glutenfri kost. Fortsætter man med at indtage gluten kan det skade tarmen yderligere, hvilket kan skabe større problemer på sigt. Glutenallergi kan ikke behandles og den glutenfri diæt skal således holdes resten af livet.

Hvis man fortsætter med at spise gluten til trods for en allergi, kan det på sigt have ganske ødelæggende effekt på tarmen, således optagelse af næringsstoffer fra anden sund mad bliver reduceret betydeligt.

MENU
0-100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | 400-500 | 500-600 | 600-700 | 700-800 | 800-900 | 900-1000 | 1000-1100 | 1100-1200 | 1200-1300 | 1300-1400 | 1400-1500 | 1500-1600 | 1600-1700 | 1700-1800 | 1800-1900 | 1900-2000 | 2000-2100 | 2100-2200 | 2200-2300 | 2300-2400 | 2400-2500 | 2500-2600 | 2600-7200 | 2700-2800 |