Sådan opbevarer du din vin

7. August 2018

I Danmark har der gennem de sidste mange år været en stigende interesse for rødvin, af den slags man ikke finder i supermarkedet. Langt størstedelen af den vin der bliver drukket i Danmark, ligger stadig i prisklassen omkring 50 kroner og bliver solgt i SuperBrugsen, Bilka, Føtex, Netto og hvad de gængse dagligvare forretninger måtte hedde.

Flere vil bruge mere

Men selvom størstedelen af befolkningen altså vælger vin i en prisklasse, hvor det ikke koster meget mere end sodvand eller øl, så er der også flere og flere der er begyndt at gå mere op i vine. I takt med at interessen har været stigende i befolkningen er der også en anden ting, der er rykket ind rigtig mange danske hjem, en ting som man tidligere primært fandt i velhaverhjem - nemlig vinkøleskabe som disse. 

Der findes mange køkkenløsninger, hvor vinkøleskabe er en del af de hårde hvidevarer, ligesom det er noget man kan finde et meget stort udvalg af alle de samme steder som sælger køleskabe og andet, hvor man tidligere skulle finde det i specialforretninger. 

Derfor er temperaturen essentiel 

Køber man en rødvin til 50-100 kroner, har det ikke den store betydning hvordan den bliver opbevaret, og den er vil sandsynligvis være meget ung, hvor dyrere vin ofte har lidt alder, og derfor skal behandles mere nænsomt.

Rødvin er levende og lavet af druer, og derfor udvikler den sig også, men hvis den skal udvikle sig på den bedst mulige måde, så kræver det, at den bliver opbevaret på en bestemt måde. En rødvin udvikler sig bedst hvis den bliver behandlet ved konstante temperaturer, der helst skal være mellem 13 og 16 grader. 

Hvidvin skal helst opbevares køligere og gerne ved 10 til 12 grader. Har man et vinkøleskab med én zone, kan du ikke gøre forskel på vinene, og skal du opbevare ved en fælles temperatur, bør du vælge mellem 10 og 14 grader, da lidt for koldt ofte er bedre end lidt for varmt. 

Hvis temperaturen på en vin overstiger 24 grader går det helt galt for modningen og vinen kan begynde at ilte. Det betyder som sagt ikke så meget for en ung vin til 50-100 kroner, men hvis den koster 10 eller 20 gange så meget, vil de fleste nok sætte pris på, at den bliver behandlet så godt som muligt.

Det er med andre ord ikke bare dårligt, men kan være decideret ødelæggende for vinen at have den i en vinreol i stuen eller i køkkenet, hvor der er svingende og ofte alt for høje temperaturer. 

Temperaturer betyder alt

Det er dog ikke kun i opbevaringen at temperaturer betyder alverden i forhold til smagen, det betyder nemlig også meget, hvordan den bliver serveret. På de fleste vine står der sågar en serveringstemperatur, det er dog der færreste der rent faktisk følger dem.

En god rødvin bør ikke overraskende serveres ved nogenlunde samme temperatur som den bør bør opbevares altså ved max 16 grader, den bliver hurtigt lunere, når den kommer op i glasset og det gør ikke noget, men en god rødvin bør ikke blive alt for varm, selvom det kan være svært at undgå her i sommervarmen. 

rødvin

hvidvin

vinkøleskab

MENU
0-100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | 400-500 | 500-600 | 600-700 | 700-800 | 800-900 | 900-1000 | 1000-1100 | 1100-1200 | 1200-1300 | 1300-1400 | 1400-1500 | 1500-1600 | 1600-1700 | 1700-1800 | 1800-1900 | 1900-2000 | 2000-2100 | 2100-2200 | 2200-2300 | 2300-2400 | 2400-2500 | 2500-2600 | 2600-7200 | 2700-2800 |