Bæver og bævere i Danmark

30. December 2015

Bæveren har været tæt på komplet udryddelse i Europa.

For nogle hundrede år siden, var der kun 700 eksemplarer af bævere tilbage i Europa, og derfor var bæveren meget tæt på udryddelse. Pelsen på bæverne var meget dyre, og meget eftertragtet, og jagten på denne pels, gjorde altså at den næsten uddøde.

Da man fandt ud af at kun 700 eksemplarer var tilbage, fredede man bæveren, og man begyndte at sætte bævere ud i Europa hvor bæverne tidligere havde trives. På grund af den store "aktion", er der nu en bæver-bestand på mellem 500.000 og 700.000 i Europa.

Danmark er et af de lande der har sat bævere ud i den danske natur. Bævere i Danmark er at finde i Klosterhedens Statsskovdistrikt. 18 bævere blev sat ud i den danske natur for ca. 10 år siden, og sidenhen er bæver-unger blevet set deromkring, dæmner er blevet set, dyre-aktivitet som ikke før var til stede er blevet set, og man estimere at der i 2007 var omkring 89 bævere, dog mener naturstyrrelsen at det er noget lavt sat, og vurdere derfor at der er omkring 100 bævere (2007).

Bæveren er nataktiv, hvilket betyder at den er mest aktiv om natten. Man kan se bæveren tidligt om morgenen, eller på starten af aftenen (tusmørke).

Fakta om bæveren

  • En bæver bliver 95-135 cm lang inklusiv halen som er 25-37 centimeter lang.
  • En bæver vejer omkring 25 kilo, men under ekstremt godt miljø, kan en bæver dog veje op mod 40 kilo.
  • En bæver er en gnaver.
  • Ungerne bliver i hulen 1-2 måneder efter fødslen, før de går ud.
  • En bæver bliver normalt omkrign 15 år gammel, dog er aldersrekorden mellem 25 og 30 pr gammel.
  • Bæveren lever kun af planter. (vegetar)
  • Bæveren lever omkring vandløb, søer, moseområder og vandhuller.
  • Bæveren elsker birketræer.
  • Bæveren er konsmoden når den er 2 år gammel.
  • En bæver er fuldt udvokset når den er 4 år gammel.

En bæver er naturens byggemand bob (udover mennesker). Bæveren hæver vandstanden ved at bygge dæmninger over lvvanede vandløb. Grunden til dette er for at sikre sig mod rovdyr, udover dette, så opbevarer bæveren sin proviant (vinterføde), under vandet.

Bæveren bor oftest i en hule tæt på en sø eller en å, men en bæver kan også finde på at bygge en hytte af diverse grene, stæstammer, blade og mudder, således at rovdyr eller fjender ikke kan komme ind.

MENU
0-100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | 400-500 | 500-600 | 600-700 | 700-800 | 800-900 | 900-1000 | 1000-1100 | 1100-1200 | 1200-1300 | 1300-1400 | 1400-1500 | 1500-1600 | 1600-1700 | 1700-1800 | 1800-1900 | 1900-2000 | 2000-2100 | 2100-2200 | 2200-2300 | 2300-2400 | 2400-2500 | 2500-2600 | 2600-7200 | 2700-2800 |