GMO'er

30. December 2015

First things first, lad os starte med at se på hvad en GMO egentlig er? En GMO er en organisme som på den ene eller anden måde har fået et stykke fremmed DNA, dette kan både være et stykke syntetisk DNA som koder for et protein med en funktion som ikke findes i naturen (Dette kan vores nuværende teknologiske formåen ikke) eller det kan være et naturligt gen, som har en ønsket effekt, eksempler på dette er bla. et fiske jordbær altså et jordbær som har fået overført et gen fra fisk som koder for et protein der beskytter fisken imod at fryse ihjel når den svømmer på koldt vand dette jordbær er af en eller anden grund blåt. Eller det kan være en edderkoppe ged i.e. en ged der laver edderkoppe spind protein som så anvendes i skud sikre veste, eller en hvede sort der har sit eget insektid (insekt gift).

Men det er dog muligt med vores nuværende teknologiske formåen at lave om på proteiner eks. at reducere deres energi, energien der her snakkes om er noget der kaldes for Gibbs fri energi, altså dvs stabilisere dem. eller man kan øge eller minimere affiniteten* for forskellige ligander/substrater et eksempel på dette er round up ready corn fra et amerikansk GMO firma, her har man ændret i den aktive sides kemiske struktur for at forhindre at det kan binde sig med glyphosate som er et kemikalie der hæmmer det plante enzym der laver aromatiske amino syrer. Tilsidst men ikke mindst kan man lave om på peptider og proteiner så de kan overleve længere i kroppen dette er de talrige insulin analoger der findes et godt eksempel på.

Hvordan laver man så GMO'er? Jo det første man gør er at man finder det gen i naturen som har en egenskab man gerne vil have, det næste man så gør er at man indsætter det i en fremmed art.

Lad os tage et eksempel, lad os sige at man gerne vil have en majs sort som producerer sit eget antibiotika, som man så vil bruge til svine foder (Det her er en af de utallige grunde til at jeg ikke spiser svinekød) og man ved af erfaring at visse svampe organismer og de fleste bakterier producerer et naturligt antibiotikum. Det første man så gør er at man dyrker den organisme som man gerne vil have et antibiotiokum fra, dernæst tager man så og sætter nogle bakterier til at gro ved siden af organismen hernæst så tager man så de døde bakterier og oprenser dem indtil man kun har det protein/peptid der slog dem ihjel tilbage. Dernæst analyserer man så dette protein, der findes forskellige teknikker til dette bla. Røntgen krystallografi, NMR, THZ spektroskopi. men man bentter dog typisk hydro elektroforese til formålet, hvad er hydro elektroforese? Hydro elektroforese er en teknik hvor man placerer proteinet/peptidet på en salt bro (en ionisk opløsning på et stykke papir) som så forbinder 2 baljer fyldt med vand, så sætter man en katode ned i den ene vand balje og en anode ned i den anden, det næste der sker er at de negativt ladede aminosyrer prøver at komme hen til katoden mens de positivt ladede prøver at komme hen til anoden og de neutralt ladede amino syrer bliver på saltbroen. når man så har udsat proteinet/peptidet for hydro elektroforese så har man så forskellige teknikker til at analysere hvilke amino syre rester der kom ud af elektroforesen. Den mest almindelige er noget der kaldes for amino acid staining hvor man tilsætter en reagens der får en bestemt farve alt efter koncentrationerne af de forskellige amino syrer. Det næste man så gør er at man tager og analyserer hele organismens genom* og finder det stykke dna der mest ligner noget der kunne kode for den amino syre sekvens man fik ud af proteinet. 

Når man så har fundet bakteriens/svampens DNA som koder for det ønskede protein, så indsætter man det så i majs plantens DNA der findes forskellige måder at gøre dette på, en af måderne er at putte noget tungsten ned i noget der kaldes en ion accelarator også putte DNA'et ned i den samme ion accelarator også fyre det ind i planten så sker der nemlig det at DNA'et ryger ind i plantens celler og bliver en del af plantens DNA en anden metode er at bruge noget der kaldes et plante patogen (en bakterie eller virus der inficerer planter) Så sætter man så det ønskede DNA ind i bakteriens/virussens genom dette kan bla gøres via. noget der kaldes et restriktions enzym, et restriktions enzym er et enzym der skærer i DNA. 

Er alt så lutter lag kage? Nej langt fra der er nogle seriøse helbreds bvekymringer i forbindelse med brug af GMO'er eks. kan visse GMO korn sorter fra et stort amerikansk GMO frø firma give kræft, GMO'er hjælper desuden også super bakterier med at opstå. Super bakterier er bakterier der er resistente over næsten alle kendte antibiotika. Så findes der ydermere GMO'er som indeholder antistoffer imod sæd celler, og det er noget værre rod, fordi disse antistoffer kan gøre mennesker og dyr sterile.

** 

Affinitet er tiltrækningskraften fra/for forskellige ligander eller substrater.

et genom er en hel organismes DNA, faktisk så er der noget der kaldes The human genom project som den amerikanske stat på et tidspunkt lavede som gik ud på at sekventere alt menneskeligt DNA.

 

MENU
0-100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | 400-500 | 500-600 | 600-700 | 700-800 | 800-900 | 900-1000 | 1000-1100 | 1100-1200 | 1200-1300 | 1300-1400 | 1400-1500 | 1500-1600 | 1600-1700 | 1700-1800 | 1800-1900 | 1900-2000 | 2000-2100 | 2100-2200 | 2200-2300 | 2300-2400 | 2400-2500 | 2500-2600 | 2600-7200 | 2700-2800 |